Verschillen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen
Verschillen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen
Leestijd: 3 minuten. Laatste update: april 2020
Je denkt na over zonnepanelen. Mooi, dat is al een stap in de goede richting! Alleen waar moet je voor kiezen: glas of folie? En dan heb je ook nog blauwe zonnepanelen en zwarte zonnepanelen. Je leest hier meer over de verschillen tussen glas-glas zonnepanelen en glas-folie panelen.
Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie?
Glas-folie zonnepanelen zijn de meest gangbare panelen in de markt en wordt in elk geval bij elke zonnepanelenverhuurder aangeboden, waarschijnlijk ook bij veel organisaties waar je direct kunt kopen. Het komt dus vaak voor dat je als consument de keuze niet hebt, omdat dit simpelweg niet door de partij wordt aangeboden.
Materiaal
Het verschil tussen deze twee panelen is de opbouw van het zonnepaneel. Een glas-folie zonnepanelen bestaat uit een laag glas, een laag zonnecellen en aan de achterzijde kunststof folie. Bij glas-glas panelen wordt voor de achterzijde glas gebruikt in plaats van kunststof folie.
Glimmend effect
Glas-glas zonnepanelen zorgen voor een glimmend effect. Er zit geen anti-reflectie structuur op en dat zorgt ervoor dat het glas helemaal glad is. Veel mensen vinden dit niet echt mooi en daarnaast wil jij waarschijnlijk ook niet verblind worden door de zonnepanelen van je overbuurman als je lekker op de bank in je woonkamer zit.
Glas-glas zonnepanelen zijn duurder
De prijs van glas-glas panelen kan soms wel 20 tot 50% hoger zijn dan van glas-folie panelen. Dit komt onder andere doordat deze zonnepanelen een moeilijker productieproces ondergaan. Bij het maken van het paneel mag er namelijk geen enkel klein luchtbelletje ontstaan, als dit gebeurt, dan is het paneel niet meer bruikbaar. Daarnaast is een glas-glas paneel zwaarder en het hogere gewicht draagt ook bij aan hogere kosten (bijv. transport). Kortom: Een zonnestroomsysteem is vaak al een aardige investering en glas-glas maakt de investering nog groter.
Opbrengst
Fabrikanten zeggen dat zo'n paneel 25% meer opbrengst heeft dan een glas-folie paneel. Zonnepanelen.net vond dit nogal een positief percentage als dit alleen om slijtage zou gaan en heeft daarom een berekening gemaakt waarbij glas-glas vergeleken wordt met glas-folie. Daaruit blijkt dat het verschil in opbrengst maar 5% meer is na 25 jaar.
Langere terugverdientijd bij glas-glas zonnepanelen
Als de opbrengst maar 5% meer is dan een glas-folie paneel en de prijs van de panelen zo'n 20 tot 50% hoger ligt, dan is de rekensom makkelijk gemaakt en heb je dus ook een langere terugverdientijd op een glas-glas zonnestroomsysteem.
Vermogensgarantie
Meestal geven fabrikanten bij een glas-folie zonnepaneel een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Dit heeft er mee te maken dat het zonnepaneel door de jaren heen gaat slijten door vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Een glas-glas zonnepaneel krijgt van de fabrikanten een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Het paneel is iets minder vatbaar voor vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen, maar ook dit paneel slijt door de jaren heen en durven de fabrikanten geen 100% garantie te geven.
Onze materiaalkeuze
Bij Solease installeren wij glas-folie zonnepanelen. De merken en materialen waar wij mee werken voldoen aan strenge kwaliteitseisen en daarnaast willen we zonnepanelen financieel aantrekkelijk houden voor de klant. Daarom kopen wij de zonnestroomsystemen in bij grote, betrouwbare leveranciers met een lange levensverwachting. Lees meer informatie over onze materialen, garanties en producteisen.
Wil jij weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel jij kunt gaan besparen op je stroomkosten? Check zelf je dak met onze dakchecktool. Of vraag meteen een gratis en vrijblijvende offerte aan.